2010. január 17., vasárnap

Szélturbina modell

Az előző bejegyzésben már említett szélturbina tervezése egyre jobban körvonalazódik, elkészült egy modell is. Szabadidőmben bőszen bújtam a különböző fórumokat, leírásokat, videókat, aminek köszönhetően egyre jobban megismertem ezek működését, így elkezdtünk csinálni egy modellt. A hagyományos (szélmalom rendszerű) lapátkerekes megoldás tűnt először jónak, de azzal - főleg kisipari technikáinkat tekintve - sok probléma lett volna, arról nem is beszélve, hogy a hatásfoka is alacsonyabb a vertikális tengelyű változattal szemben. Utóbbi előnye továbbá, hogy a szél bármely irányból éri a turbinát, az forog, ellenben a vízszintes tengelyű megoldás esetén a szél irányába fordítást is meg kellett volna oldani. (A legnagyobb gond az lett volna, hogy szabadon tudjon forogni a turbina, de a megtermelt elektromos áramot le is tudjuk juttatni a földre, pl szénkefék használatával.) A jelenlegi tervek szerint a valós változat úgy fog kinézni, és működni, mint a modell, megfelelő áttétel használatával egy generátort hajtva. A generátor által megtermelt elektromos áram (gerjesztés kapcsolgatásával) egy akkumulátorban kerül eltárolásra, amit majd később egy inverter alakít használható, 230 V-ra. (De ez még később, egyenlőre a mechanikus rész megtervezésén, kivitelezésén volt a hangsúly.)


Egy fontos kiküszöbölendő probléma a "túlpörgés" megakadályozása, vagyis az, hogy ha a szél túl erős, legyen egy biztonságos maximális fordulatszám, ami fölé nem emelkedik a fordulat, így elkerülhető a szerkezet szétrázkódása, valamint a generátor tönkremenetele. Erre egy több tíz éves cikket találtam, ami mechanikai úton oldja meg a fordulatszám szabályozást. A lényege, hogy ha a szél túl erősen fúj, akkor a lapátok "összefordulnak", így egy szabályos hengert hozva létre, amibe a szél nem tud belekapni. Ahogy lassul a fordulat, a lapátokat egy rugó újra kinyitja, így a szél ismét forgatni tudja. (De majd a videón jól lehet látni.)


A modell megépítése után azt tapasztaltam, hogy nagyon kis szél is elegendő ahhoz, hogy megforgassa a szerkezetet. (1 m/s már elég volt) Persze ha a generátor is rá lesz kapcsolva, akkor már nehezebben indulnak meg a lapátok, de akkor már maga a szerkezet is nagyobb lesz. Remélem, idővel elkészül a végleges változat, és működni is fog. ;)
A modell alapjának, alkatrészeinek elkészítése nem az én érdemem, Oz keze munkáját dícséri, én már csak annyit csináltam, hogy masszívabbá, működőképessé tettem, valamint a rugós visszahúzást oldottam meg.




A hétvégén ránéztem a borra, a hordókban a finomseprűt felkavartam, egy kiürült demizsont szépen kimostam. A "makacs" szennyeződések eltávolításához (mivel nem állt rendelkezésre üvegmosó), a régi hagyományos megoldást alkalmaztam, a mosó vízbe kukorica szemeket szórtam, és úgy rázogattam a demizsont. A legegyszerűbb megoldás néha a legcélravezetőbb.

2010. január 9., szombat

Semmittevés időszaka

Rég jelentkeztem. Télen nincs gyakorlatilag semmi komoly munka a borral (vagy a szőlővel), és ez meg is látszódik a blogon is. A bor alakulgat, illatban valami erőset érzek, amit nem tudok behatárolni, nem illik rá semmi szaghiba, vagy borbetegség, valószínűleg el fog idővel tűnni belőle. Ízben kimondottan jó, szilveszterkor összehasonlítottuk egy nevesebb szekszárdi kadarkával. Eltérés a színben azért volt, az enyém inkább erős siller, mint vörös, de derítés után ez is szép lesz. Ízben gyakorlatilag (nagyképűűűűűű) nem nagyon éreztünk különbséget, csak a savak "kiugróak". Kissé még karcosak, de idővel ez is alakulni fog. Épp ezért marad a finomseprűn egész tavaszig. Ma ellenőriztem a szabad kénessav szintet, 30 mg-ot mértem, ez egyenlőre jó így.
Mivel nem sok dolgom van ilyen téren, sok másra jut időm, többek közt teljesen bele vagyok buzulva a szélturbina tervezésébe, de nem olyan rég pl paprikák után nézelődtem. Pontosabban valamit kerestem vaterán (ez itt a reklám helye) és chili paprikákat találtam. Ráadásul nem is akármiket. Sikerült négy fajtát rendelni: cayenne, Jalapeno (erről mindig Jose Jalapeno, on a stick jut eszembe :D ), Tabasco, és Naga Jolokia, ismertebb nevén ghost chili, avagy kísértet paprika. Utóbbiról érdemes tudni, hogy a világ - hivatalosan - legerősebb paprikája.

A különböző növények stb erősségét egy un Scoville-skálán mérik, ami azt mutatja, hogy mennyi kapszaicin (a csípősségért felelős anyag) található az adott növényben. Mértékegysége: SHU. A tiszta kapszaicin 15 000 000 SHU, az amerikai hadsereg által használt könnygáz erőssége 2-5 millió SHU, a fent említett kísértet paprika pedig 1,041 millió SHU. Érdemes megemlíteni, hogy a Magyarországon termesztett erős paprikák közül a legerősebbek 50-60 ezer SHU értékkel bírnak. Szóval csíp. :D Youtubon könnyen lehet találni nem egy nem kettő bátor jelentkezőt, aki megkóstol egy-egy ilyen paprikát csak úgy natúron, azután 10 percig bömböl a kamerába. :D
Persze én sem lennék önmagam, ha nem rendeltem volna meg ezeket. Különlegességnek nagyon jók lesznek. Ajánlott levél formájában érkeztek, ami költséghatékonyságát tekintve nagyon jó volt, de gondolom a posta levélkezelési technikájának köszönhetően néhány mag törve érkezett. Az eladó azonnal pótolni szerette volna önköltségén, de mivel nem az ő hibájából adódott a sérülés, ezért ezt udvariasan visszautasítottam.


Annyiban maradtunk, hogy ha nem kelnének ki az ép magok, akkor szólok, és küld helyettük másikat. Teljesen korrekt megállapodás.
Kíváncsi leszek a termésre. ;)