2010. február 28., vasárnap

A tél utolsó hétvégéje

Végre elérkezett ez is, a tél utolsó napja, jöhet a tavasz, a nyár, a jó idő, a szőlő. Ha már itt tartunk, a veteményezés, a gyümölcsök érése. Ennek apropójára a néhány hete érkezett paprikamagokat elültettem, elvileg a kiültetés előtti 12-dik hét környékén kell elvetni. ~ 1 cm mélyen, műanyag poharakba kerültek, virágföld és kerti föld keverékébe. Egyenlőre az ablak(ok)ban vannak (utoljára az oviban csináltunk ilyet...:D) itt várják a csírázást. Május közepén, ha minden jól megy, kikerülnek a kertbe. A hétvégén a gombatermő zsákokat is elkészítettem, a héten érkezett csírákat szétmorzsoltam, majd vizes bükkfa forgácsba kevertem. Előírás szerint forró vízzel kell leönteni az alapanyagot - jelen esetbe a forgácsot -, ami azért is jött jól, mert a ~10 fokban inkább nyúlkáltam meleg vízbe, mint hidegbe. Gombaölőt nem sikerült beszereznem, így az elmaradt. (Ezt is a vízbe kellett volna keverni.) Mivel a héten nem volt túl sok időm a munkám miatt, így nem tudtam külön zsákokat venni, normál 25 l-es szemeteszsákba töltöttem az így elkészült keveréket. Kb 15 cm távolságban vágtam a zsákra nyílásokat, itt nőhet majd a gomba. A megfelelő tárolási helyben nem vagyok túl jártas, ezért az elkészült négy zsák 3 különböző helyre került. Remélhetőleg valamelyik megfelel majd. :) Képeket egyenlőre nem készítettem, az elem persze le volt merülve a gépben.
A két hete, tojással derített bort most fejtettem le. Mennyiség terén 5 liter (csak azért volt derítve, hogy legyen mit vinni a közelgő borversenyre). Meglepő eredménnyel zárult a derítés, ugyanis zavarosabb lett, mint volt. Szinte hihetetlen, a demizson alján ~1,5 cm vastag finomseprű vált ki, az egyébként kristály tisztának látszó borból. Hiába fejtettem le, lebegő szemcsék még mindig vannak benne. Remélhetőleg hamarosan leülepszik, és egy újabb fejtéssel már valóban tiszta, tükrös végeredményt kapunk.
Ahogy jön a jó idő, jönnek az ötletek is. Igazi "klasszik" gyümölcsökből egyébként is hiány van a kertben, ezért rendeltem néhány fát/cserjét nem is tudom minek lehet ezeket nevezni. Van közöttük köszméte, ribizli, ribiszke, szeder, kökény és áfonya is, valamint a leendő lugas alá - szintén "klasszik", gyerekkorom kedvence - porcsinrózsa. Bízom benne, hogy még március vége előtt, azaz a nedvkeringés megindulása előtt megérkeznek ezek a növények, és még időben el tudom őket ültetni. Ha már a lugasnál tartunk, az eredeti sátorlugas ötletét elvetettem, ennél most jóval messzebb merészkedtem, ugyanis egy pergolát szeretnék építeni. A későbbiekben erre lesz felfuttatva a szőlő. Két előnye is van ennek a megoldásnak, egyrészt jóval szebb, mint a normál sátorlugas - fa mivoltából adódóan - másrészt amíg a szőlő nem "dúsul be", addig is vet némi árnyékot a pergola. A tervek már persze készülnek, íme egy félkész terv. Hangsúlyozom, még nincs kész:


A minap viszonylag jó idő volt (az előző hidegekhez képest), ezért végigsétáltam este, sötétben a szőlőben. Nagyon jó érzés volt látni a szőlőt - persze még a csirkézés takarja -, szinte már látom magam előtt a dús, zöld lombot, és a fürtöket. :)