2009. augusztus 17., hétfő

Mit, mivel, hogyan, mikor és kivel igyunk? :) II.

Az előző kis szösszenetben már kitértünk arra, hogy milyen alapvető borok közül választhatunk, illetve hogy azokat hogyan, milyen módon mutassuk be, szolgáljuk fel. Most térjünk ki arra, hogy milyen ételhez, pontosan milyen bort is válasszunk.

Előételekhez: minden esetben valamilyen könnyű, alacsony alkoholtartalmú, száraz, nem túl jellegzetes fehérborokat fogyasszunk.

Levesekhez: hasonló képpen könnyű, lágy, zamatos fehérborok passzolnak. Kivételt képeznek a krémlevesek, melyekhez leginkább száraz szamorodni borok passzolnak, illetve a fűszeresebb, nehezebb emésztésű levesek, mint pl a bableves, melyhez fűszeres vörösbor illik. (Régi borász szokás szerint leves után jár a negyven csepp száraz tokaji borkülönlegesség.)

Tésztákhoz: a tésztától függ, sós tésztákhoz válasszunk száraz vagy félszáraz fehér, esetleg sillerbort, míg édesebb tésztákhoz félédes, édes, gömbölyű, testes, tüzesebb fehérborokat. Ha a tészta csak köret, akkor a feltét határozza meg a választandó bort, így akár egy testes vörösbort is választhatunk, ha azt a feltét megkívánja.

Marhahúshoz: bársonyos, zamatos, nemes vörösborok illenek hozzá. (pl.:Pinot noir, Merlot, Cabernet)


Borjúhúshoz: fűszeres illatú, zamatos fehérborok, vagy elkészítéstől függően akár lágy, könnyed vörösbor is jó választás lehet.

Sertéshúshoz: kevésbé fűszeres sertéshúsokhoz jellegzetes, élénkebb savú fehérborokat válasszunk, míg pörkölt mellé karakteresebbet tegyünk az asztalra (pl.: Kadarka). Flekkenhez, rablóhúshoz keményebb vörösbort (pl.: Kékfrankost) vagy fehérbort (Ezerjó, Furmint, Juhfark), töltött káposztához kemény, száraz, tájjellegű minőségi fehérbort fogunk helyesen választani. A sonka legjobb kísérőjéül könnyű vörös- vagy rozébor, malacsülthöz kiemelkedő minőségű fehérbor (Furmint, Kéknyelű, Chardonnay, Rajnai rizling) illik.


Szárnyasokhoz: elég tág kör, a hús zsírosságától, fűszerességétől függően választhatunk gyakorlatilag bármilyen bort. Kicsit konkrétabban: sült csirkéhez, kacsához könnyű, üde, finom illatú fehérbor, vagy könnyű vörösbor (Oportó bocsánat Portugieser, Kadarka), paprikás csirkéhez határozott karakterű vörös (pl.: Kékfrankos), libához keményebb, de fűszerese zamatú fehérbor (Rajnai rizling, Hárslevelű, Chardonnay, Pinot blanc), gazdagabb mártással készített csirkéhez nem túl illatos muskotályos, vagy más zamatos bor (Szürkebarát) illik.


Halakhoz: régi mondás szerint átkozott a hal a harmadik vízben. :) Általában könnyű, száraz fehérborokat válasszunk (Olasz rizling, Rajnai rizling, Hárslevelű, Chardonnay). Halászléhez inkább tájjellegű vörösborokat fogyasszunk.

Vadakhoz: fácánhoz, fürjhöz könnyebb, élénkebb, "erős" vadakhoz (szarvas, őz, vaddisznó) gazdagabb ízű, zamatos vörösborokat kínáljunk.

Gombákhoz: kissé nagyobb szesztartalmú, finom zamatú fehérborokat (Hárslevelű, Cirfandli), vagy könnyű, zamatos vörösbort igyunk (Kadarka, Portugieser).

Desszertekhez: minden esetben édes bort válasszunk, jó választás lehet ide egy-egy tokaji borkülönlegesség. (aszú, esszencia)


A címben szereplő kérdőszavak közül egy híján mindre megadtuk a választ. Már csak a kivel maradt hátra. :) A bort sokkal élvezetesebb egy jó társaságban elfogyasztani. Ez lehet akár baráti, akár családi társaság, a lényeg, hogy a megfelelő hangulat meglegyen hozzá. Persze az sem elhanyagolható, ha egy csinos nővel adatott meg egy romantikus vacsora, aminek fényét a tökéletesen megválasztott borok csak tovább emelik. (Már ha azt lehet tovább emelni...... :) )


Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése