2009. szeptember 23., szerda

Forr a must

Szépen megindult a forrás a mustban, és minden nagyon jónak tűnik eddig. A 3,5 nap alatt a színe is sokat alakult, egyre biztatóbb. Az erős hőmérséklet-ingadozás ellenére a must jól tartja a hőjét, ma elérte a 22 °C-ot, innen mehet egész 26-ig, onnan kell elkezdeni korlátozni.

(Környezet, musthőfok viszonya)


Cukorfok a forrásnak köszönhetően szépen csökken, 18-ról indult, ma már csak 14-et mértem. Illatokban gazdag, kóstolásra is jónak tűnik. Érezhetően csökkent a cukortartalma, és egyre jobban érezni a savakat. (Mellesleg mi is a mustfok? A mustfok mutatja meg, hogy 1 kg lében, hány dkg cukor található. Ebből lehet a későbbi alkoholfokra is következtetni (mustfok*0,74-2)).
Titrálni egyenlőre nem tudok, de ez még változhat. A szabad kénessav, illetve titrálható savtartalmat jó lenne tudni. Talán a jövő héten. :)


(Első nap vs negyedik nap)


Ha az időjárás kedvez, egész héten héjon marad a cucc, de kissé aggasztanak a hajnali 8 °C-ok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése