2009. szeptember 7., hétfő

Két új szerzemény

Ma is sikerült egyről a kettőre haladni, ugyanis lett két "új" hordóm. Mindössze 50 literesek, de bőven elég ez addig, amíg kénytelen vagyok venni a szőlőt. Egyik valószínűleg söröshordó volt fénykorában, de az most ebből a szempontból nem számít.

(Itt már áznak.)

A néni, akié voltak eddig, nagyon kedves volt, örült, hogy ennyivel is kevesebb hordó foglalja a helyet nála, szóval ingyen elhozhattam (be free). Persze azt azért közölte előtte, hogy ne csodálkozzak rajta, ha majd sokáig kell áztatni, mert (khm) 10 éve nem látott bort. Hát ugye ajándék lónak ne nézd a fogát.

(Ő lenne a söröshordó.)

Mindenesetre a mai áztatás után úgy néz ki, hogy nem lesz gond velük. A nénike pincéjében azért volt jó pár hordó, köztük 3-4 hektosak is, biztos volt ott összesen 30 hektora való edény, csak hát senki nem foglalkozik velük, nem kezelik, az idő martalékává lesznek. (Ha csak le nem csapok rájuk. :) )


A hordókat még áztatom pár napig, azután jöhet a mosás kívül belül, egy kis kén, és mintha kicserélték volna.


Egy kis okosság a végére: ha vásárolunk hordót, alap, hogy ellenőrizzük, milyen is maga a hordó kívül-belül. Ha régen nem volt használva a hordó, megeshet, hogy az abroncsok nincsenek a helyén, esetleg konkrétan a hordó mellett állnak a sarokban. Ha olyan a helyzet, ez egyáltalán nem gond, úgy is meg kell áztatás előtt húzni az abroncsokat. (Lásd az egyik hordó nekem is úgy volt eltéve, hogy 2 abroncs mellette volt.) Belülről sem bonyolult megvizsgálni a hordót. Vegyük ki a dugót, tenyérrel csapjunk rá a nyílásra, és szagoljunk bele (tudni illik ahogy rácsapunk, és elvesszük a kezünk, a hordóból a levegő kifelé áramlik, ki gondolta volna? :) ). Ha nem érzünk semmi rossz szagot (penész/ecet stb), akkor sínen vagyunk. Az ujjunkkal nyúljunk be, és forgassuk körbe a nyílás körül belülről. A penész először mindig a dugónál telepszik meg, így ezzel leellenőrizhetjük, hogy penészes-e a hordó. Ha nincs semmi gond, tiszta ügy, gazdagabbak lettünk egy hordóval. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése