2009. szeptember 20., vasárnap

Szüret

Tegnap végre lezajlott a szüret. Mivel idén még vásárolt szőlőből vagyok kénytelen bort készíteni, így nem igazán én diktáltam sem a szüretet, sem az iramot. A szőlő délután fél 5 körül érkezett meg. 10 szép zsák, összesen 300 kg kadarka, melybe hellyel közzel egy-két oportó is belekerült. A darálót már délután felállítottuk, költséghatékonyság ide vagy oda, szüretelőkád hiánya miatt egy alsó kútgyűrűt kibéleltem fóliával, és abba kerül a darált szőlő. Ha lehetett volna, állítottam volna a darálón, de sajnos nem lehetett, így kétszer is át kellett darálni szőlőt, mire minden szemet megroppantott. (Bár így sem vagyok teljesen megelégedve az eredménnyel, de jobb a semminél. :) )



Mivel idén a költségvetésbe nem fért bele egy zúzó-bogyózó vásárlása, így kénytelenek voltunk kézzel lebogyózni a 3 q szőlőt. Nem volt kis feladat. Ketten csináltuk végig, valamint volt mindig "egy harmadik személy", aki besegített, de mindig váltogatták egymást, mert kb 40 perc alatt mindenki megunta. :) A nem volt kis feladat azért elég enyhe kifejezés volt, mert maga a bogyózás délután 5 órától hajnali 3-ig tartott... A vége már nem volt ilyen vicces persze, a tökünk tele volt a szőlővel.

(A ledarált szőlő másnap)

A 18 fokos must még este kapott egy alapkénezést, ma délelőtt pedig egy kis fajélesztőt. Nem vittem túlzásba, mindössze "iránymutatásként" szolgál a fajélesztő, hogy ne rossz irányba induljanak el a folyamatok, mert elég hidegnek tűnt a cefre, így ha nem indul be kellő időben, nagy esély van rá, hogy rossz élesztőgombák szaporodnak el benne, amik oda nem illő ízt adnak a későbbi bornak. A forrás beindulása után a héjon áztatás végig ellenőrzött körülmények között fog zajlani, a lé hőmérsékletét szűk lehetőségeim között végig korlátozni fogom, ne melegedjen túl. A must optimális erjedési hőmérséklete 22 és 26 °C között van, ha a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni a szőlőből, ezek között kell tartani. Ha túlzottan lehűl a must, az erjedés megszakadhat, ha túlmelegszik, akkor pedig tejsavbaktériumok szaporodhatnak el a mustban. Mindkét jelenséget kerülni kell. Az éjszakai hidegekkel nem tudok sokat kezdeni, de a túlmelegedést lehet ellensúlyozni, ha a lébe olyan palackokat lógatunk, melyeket előtte vízzel megtöltöttünk, majd lefagyasztottunk.
Előre láthatóan (ha az időjárás is úgy akarja) egy hétig fog héjon ázni a szőlő.


(Friss must)


U.I.: kösz mindenkinek aki segített. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése